Inte undra på att det ser ut som det gör i skolan

Jag går nu min sista termin på lärarutbildningen. Till hösten får jag börja utbilda 6-12åringar, jag kommer lära dem läsa och skriva, att vara goda kamrater, att vet vem Carl von Linné var, när du använder stor bokstav och när du ska använda punkt. Bland annat.
 
När jag nu har gått snart 7 fulla terminer på högskolan kan jag inte låta bli att tänka på alla elever. Vilka förutsättningar de har om de får alla blivande lärare som jag har läst med. Ingen är perfekt, så det här är inget inlägg där jag slår på stora trumman.
Men bland de jag har läst med är det kanske en handfull som har ett korrekt språk, rent skriftligt menar jag nu.
Det är sak att prata med dialekt eller lite konstig meningsuppbyggnad, en annan sak att skriva talspråk i en blogg och en tredje att lämna in akademiska texter fulla med stavfel, syftningsfel, felaktiga meningsuppbyggnader och värst av allt (om du frågar mig), texter där man skriver "dom" istället för "de/dem" eller texter där man börjar en mening med "och".
 
När jag läser igenom liknande texter kan jag inte göra annat än tänka att det är inte undra på att det går åt helvete med utbildningen idag. Vem som helst får ju bli lärare.
Det handlar bara om att hustla sig igenom 7+ terminer på valfri högskola/universitet (för den här typen av texter finns i alla lärosäten, jag läser en hel del examensarbeten just nu och många har blivit godkända i uppsala), sen är du lärare. Du kan vara en helt idiotisk människa som säger att det inte finns homosexuella (true story, en kursare till mig), eller att folk som får missfall och sen får handikappade barn är själviska (också en fantastisk kursare), du kan skriva "posetivt" och få lära 7-åringar att skriva, du kan skriva "han" istället för honom och ändå få arbeta inom skolans värld.
 
Det är ju inte undra på. Det som kommer hjälpa skolgången idag är inte att sätta betyg från 3an (vilket kan vara det dummaste jag hört och då har jag ändå hört ovanstående idiotiska saker), det är inte fler nationella prov som kommer lösa det, inte heller fler arbetslagsträffar, det som kommer lösa det här är att se över lärarutbildningen.
För den är helt fruktansvärd. Det jag har lärt mig på utbildningen är en fis i rymden och det jag har lärt mig på min vfu är det jag kommer att ha nytta av som lärare.
 
Så kära politiker, kan vi  se över lärarutbildningen och de som utbildar?
Tack på förhand, blivande lärare med kunskaper om de och dem.

insta-update

Vi har strukturerat upp våra lådor i källaren och i en av Roberts alla minneslådor fanns den här skönheten.
En svart dalahäst med Roberts namn på.
Jag älskar den nästan lika mycket som jag älskar Robert.
 
Jag var less på dagen och hängde upp och ner och fotade mig själv. Fab tuesday liksom?
 
Emelie och jag tränade på sats i gottsunda. Vi är inte frälsta än men ska prova igen någon gång.
Jag fastnade för Newkids tolkning av Mauro Scoccos klassiker Sarah.
Jag roades av Leo.
Vi kollade på mello del 2
 
Robert och jag la ut mat åt vår lokala hare. dagen efter hade haren varit framme och hämtat maten (vi såg spåren!)
Det bjöds på tårta på min praktik för att fira att våra femmor var bäst i Uppsala.
Jag tackade nej och var väldigt stolt.
Min kylskåpspoesi låg även den i en låda och åkte snabbt upp på frysen och nu känner jag mig hemma igen. Ingenting säger hemma som ordet "ass" på frysen.

Gardiner, nödvändigt ont?

Jag letar febrilt efter fina gardiner till vårt nya hem.
Jag har varit i varenda tänkbara affär i Uppsala och jag har surfat runt på hundratals (känns det som) internetbutiker.
Jag klickade hem tre olika par gardiner, ska idag skicka tillbaks två av dem. Det ena paret var fabulöst på bilden på internet men mörkgrå på riktigt, det andra var ett par marinblå gardiner som kändes som att nån tagit ett par jeans och gjort gardiner av.. tjohopp, tillbaks med er.
 
Så jag söker runt på internet, jag googlar diverse inspirationsord som passar in på stilen jag gillar bäst.
INGEN JÄVLA BILD MED GARDINER hittar jag. Inte en enda! Alla har stora vita fönster utan gardiner.
Jag vill ha gardiner, det passar bäst så här och jag trivs bäst med det.
Så ja.
Jakten fortsätter. Just nu börjar det luta mot att hänga upp sopsäckar ba...det räknas väl typ som vintage? eller?
RSS 2.0