Kapitel 1

Kapitel 1

Mmm, fredag, tänkte Sofia när hon cyklade i nerförsbacken till jobbet. Hon skulle få vara ledig imorgon och äntligen få sova ut två dagar i rad! Hon funderade på att kanske till och med hyra filmer på Konsum och se dem i sängen tillsammans med en påse ostbågar och en proppad godispåse.

Hon hade jobbat bra de här senaste veckorna och förtjänade verkligen en riktig myshelg. Markus skulle åka iväg till Stockholm hela helgen med sina kompisar och Sofia skulle njuta av att få ha hela huset för sig själv!

Hon älskade det lilla huset som de hade köpt. De hade såklart betalat alldeles för mycket för den lilla ytan och den lilla trädgården, men hon tyckte inte att det spelade någon roll. Huset hade en sådan karaktär, hon blev lugn när hon klev in i huset på visningen, trots att de trängdes med 100 småbarnsfamiljer och höll på att ramla över snoriga ungar hela tiden. Hon bara visste att det här skulle bli deras hem när hon klev innanför dörren.

Egentligen var det inte ett så fint hus. Det var grått och ”fattigmanslappat” på utsidan, trädgården var som en djungel med ogräs och gamla blommor. Inuti var det brunt, brunt och brunt. Men det gjorde henne ingenting. Hon kunde gärna leva i ett brunt hus om hon fick fortsätta vara såhär lycklig.

Helgerna spenderade hon och Markus oftast med att titta på kakel, tapeter och golv. Det var ingenting hon uppskattade, men det måste göras för Markus hatade det bruna. Som tur var så var köket nyrustat, det var bara badrummet som blev en stor sak, men det fick kosta vad det ville, Markus vägrade leva med ett brunt badrum.

 

Men den här helgen skulle hon alltså slippa renoveringstankar. Först skulle hon jobba färdigt på salongen, hon var fullbokad med bokade kunder, det var skönt för då visste hon hur hennes dag skulle vara. Hon hade tre klipp och sling kunder som hon gillade och en damklippning som var ny, men det brukade inte vara några problem.

Hon steg in på salongen 15 minuter innan de skulle öppna, Sofia var alltid där först av alla för att kunna sitta ner en stund innan hon skulle behöva fara runt och passa upp på sina krävande kunder.

Hennes bästa vän Milla trillade in två minuter innan de skulle öppna och alla andra frisörer kom i samma sekund som hon låste upp dörren för kunderna. Sofia suckade för sig själv, hon hatade ansvarslösa människor. Hon hatade att kunderna skulle komma in samtidigt som fem kacklande frisörer kom in och babblade om gårdagen och sitt privatliv. Markus sa alltid åt henne att bara strunta i dem och sköta sitt, och hon försökte, men samtidigt så var ju det här hennes arbetsplats, hon ville inte jobba på en oseriös salong.

Helst ville hon öppna en egen salong men hon hade inte direkt något kapital nu efter att de hade köpt huset, allting hon ägde var investerat i den lilla villan.

 

Hennes första kund Karin kom några minuter för sent, någonting som tills för ett halvår sen hade varit absurt, Karin var annars en punktlig människa.

-        Förlåt mig, jag fick ingen parkering! Karin flåsade som om hon hade sprungit.

-        Det är ingen fara, vi kan sätta igång nu om du vill.

-        Ja tack gärna, ja jag vill göra precis samma som vanligt, sa Karin medan hon satte sig i stolen och fick en färgkappa satt runt halsen av Sofia.

Medan Sofia började väva in folieslingor i Karins blonda page berättade Karin att hon äntligen hade hittat en lägenhet!

Sofia gladde sig åt Karins lägenhetsköp, Karin hade haft ett tufft halvår. Hon hade varit på väg hem från jobbet en dag och sett sin man kyssa en annan kvinna på stan, det visade sig att Mikael, ja hennes man då, hade varit otrogen med den här kvinnan i två års tid. Karin hade krävt att de skulle skilja sig och så fick det bli.

Karin jobbar som förskollärare och hade därför inte råd att köpa ut Mikael från deras gemensamma hem så hon hade flyttat till sin mamma medan hon letade efter ett nytt boende.

Dagen efter att hon hade flyttat ut hade Mikaels nya flickvän, Ann-Marie, flyttat in i huset tillsammans med Karins två barn. Karin hade varit minst sagt upprörd och Sofia hade varit lika arg hon när Karin berättade allt som hade hänt.

Men nu hade det i alla fall löst sig, Karin hade köpt en fyra på vädergatorna i Gränby som hon och hennes två tonåringar kunde flytta in i, barnen ville inte under några omständigheter bo kvar med pappan och Ann-Marie, och det kunde man förstå. Karin pladdrade på om hur hon skulle renovera sin lägenhet, men Sofia lyssnade bara med ett halvt öra för hon funderade över Mikaels otrohet. Hon undrade hur Karin inte hade kunnat märka att han var otrogen, känner man inte på sig sånt? Och ännu värre var det att det hade pågått under en så lång tid! Karin sa att han hade börjat åka på fler företagsresor och eftersom han reste mycket i jobbet sen tidigare så hade hon inte reflekterat över det, hon hade inte i sin vildaste fantasi kunnat tro att Mikael var en otrogen man.

När Sofia var färdig med Karins hår kände hon att hon älskade sin Markus mer än någonsin, han skulle aldrig vara otrogen mot henne, han var bara inte sån. Hon passade på att skicka ett sms ”jag älskar dig!” skrev hon och fick snabbt tillbaka ett ”jag älskar dig också min fina Sofia”. Hon log för sig själv, hon var så glad att hon hade hittat Markus.

Precis som alla andra par bråkade de ibland, men aldrig att de skulle göra varandra illa genom otrohet!

 

Sofias andra kund, Mariella, dök aldrig upp och inte heller svarade hon i telefonen när Sofia ringde. Hon hatade när kunder gjorde så, nu hade hon en lucka på tre timmar att fylla, och hennes chef skulle inte bli glad. Hon tyckte nämligen att det var frisörernas jobb att se till att det alltid var fullbokat, om någon hade en lucka så berodde det på att de var dåliga på sitt jobb resonerade chefen. Sofia orkade inte bry sig om det, hon såg att Milla också hade en lucka och de bestämde sig för att lägga i lite bottenfärg på Milla så länge.

Sofia och Milla hade klickat direkt på första dagen i gymnasiet, Milla hade skrattat högt och bubbligt och Sofia hade på en gång känt att hon ville spendera mer tid med det skrattet. Millas skratt och hela hennes personlighet fick det att kittlas i magen på folk, hon var alltid sprudlande glad och positiv, någonting som fick män att dyrka henne trots att hon inte hade ett särskilt extra ordinärt utseende.

Resten av dagen flöt på som vanligt, Milla och Sofia gick och åt lunch på Mikaku som de alltid gjorde på fredagar och där satt de och pratade om allt och ingenting. Efter lunchen hade Sofia fullt med kunder igen och när dagen var slut plockade hon i ordning på sin plats och cyklade sen hem. På vägen hem åkte hon förbi en tom lokal som skulle hyras ut, hon började genast fantisera om att hyra den och starta sin egen salong. Hon visste precis hur den skulle se ut, den skulle vara öppen, ljus och intim med färska blommor överallt i salongen. Den skulle ha bra belysning, till skillnad från hennes nuvarande arbetsplats, och det skulle bara vara hon och Milla på salongen, de arbetade bäst ihop och de hade alltid pratat om att starta eget tillsammans. Men nu fanns det inga pengar till det så Sofia slog snabbt tankarna ur huvudet och gick in på Konsum och hyrde tre filmer och bunkrade upp med ostbågar och godis så hon klarade sig över helgen.

När hon kom hem sparkade hon av sig skorna, hoppade in i duschen och drog sen på sig mjukiskläder. Hon bestämde sig för att strunta i middag idag, filmen och dess tillbehör lockade mer än att behöva stå vid spisen en halvtimme.

Den första filmen hon slog på var Tinker Tailor Soldier Spy som hon hade hört skulle vara bra. Det var den inte.

Sofia såg klart filmen men bestämde sig för att påsen med ostbågar hade varit mer intressant än filmen. Hon tänkte sätta på ytterligare en film men bestämde sig sen för att spara den till morgondagen och sova istället, hon var trots allt riktigt trött.

Sofia vaknade morgonen därpå av att telefonen ringde. Det var hennes chef. En av kollegorna, Mona, hade ringt och sjukanmält sig. Sofia visste att den sjukdomen hon hade kallades ”hangover” men hon orkade inte bråka med sin chef, eller Mona för den delen så hon pallrade sig upp ur sängen och gjorde sig i ordning. Hon drog på sig ett par jeans, en t-shirt och ett par bekväma skor och slängde upp håret i en hästsvans. Hon såg sig själv i spegeln och kvinnan som stirrade tillbaka såg ut som en mamma som skulle hämta sina barn på dagis. Sofia orkade inte bry sig om det, hon hann inte göra sig i ordning mer än såhär och som tur var så var Markus inte hemma. Han brukade alltid säga att småbarns morsor var det osexigaste han visste. Sofia själv tyckte att det kunde vara snyggt med jeans och t-shirt ibland men hon ville inte att Markus skulle tycka att hon var osexig såklart. Det var så man drev sin man ut ur hemmet. Och det tänkte inte Sofia göra!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0